שימוש ביצירות לצרכי הוראה

שימוש ביצירות מוגנות לצורכי הוראה ומחקר*

לסגל ההוראה במכללה

שלום רב,

השימוש ביצירות מסוגים שונים במסגרת פעילות אקדמית, שעיקרה הוראה ומחקר, הינו בעל חשיבות עליונה למוסדות להשכלה גבוהה. שימוש ביצירות לצרכים אקדמיים שונה במהותו מכל שימוש אחר ביצירות, שכן הוא חיוני לפעילות האקדמית, ומכאן אף לקיומה של חברה נאורה ומשכילה ולהכשרתם של חוקרים ויוצרים חדשים.

בשנת 2009 הוקם פורום להשכלה נגישה, ששם לו למטרה לשפר את הנגישות לחומרי הוראה ומחקר המוגנים בזכויות יוצרים, בקרב מוסדות להשכלה גבוהה בישראל, ובכך לסייע במימוש תפקידם של מוסדות אלה. הפורום הוקם ביוזמתן של פרופ' ניבה אלקין-קורן, אוניברסיטת חיפה, וד"ר אורית פישמן-אפורי, המסלול האקדמי המכללה למינהל. חברים בפורום נציגים של כ-30 מוסדות אקדמיים, ובהם מנהלי ספריות ויועצים משפטיים. פעילות הפורום נתמכת על-ידי קרן יד הנדיב, אונ' חיפה והמסלול האקדמי המכללה למינהל.

הפורום להשכלה נגישה לקח על עצמו לנסח עקרונות פעולה שיעזרו בהפחתת אי-הוודאות בקשר לסוגי השימושים המותרים על-פי החוק ביצירות, במסגרת שימושים אקדמיים.

חלק מהיצירות שבהן נעשה שימוש במוסדות להשכלה גבוהה מוגן בזכויות יוצרים, ולכן השימוש בהן צריך להיעשות בכפוף לחוק זכות יוצרים 2007. חוק זה נועד לאזן בין הצורך להגן על זכויותיו של בעל היצירה, לבין זכות הציבור להשתמש בה.

החוק מאפשר להשתמש ביצירות למטרות כגון לימוד עצמי, מחקר, ביקורת, סקירה, דיווח עיתונאי, הבאת מובאות, הוראה ובחינה על-ידי מוסד חינוך, ובלבד שהשימוש יעשה בכפוף לעקרונות שהוא מגדיר כ"שימוש הוגן".

השימוש ההוגן נבחן על-פי השיקולים הבאים:

  1. מטרת השימוש ואופיו
  2. אופי היצירה שבה נעשה השימוש
  3. היקף השימוש, מבחינה איכותית וכמותית, ביחס ליצירה בשלמותה
  4. השפעת השימוש על ערכה של היצירה ועל השוק הפוטנציאלי שלה
  5. מתן קרדיט

עקרונות אלה מושתתים על ההנחה כי השימוש ביצירה נעשה בתום לב, בסבירות, ובשים לב למכלול התנאים, הצרכים והדרישות בכל מקרה נתון.

* מסמך זה מבוסס על המסמך שהפיק פורום השכלה נגישה: עקרונות פעולה לשימוש ביצירות לצרכי הוראה ומחקר (Code of Best Practices), מרץ 2010.

חוק זכות יוצרים 2007  www.knesset.gov.il/privatelaw/data/17/3/196_3_1.rtf