בית גורדון, הנקרא על שמו של אהרון דוד גורדון (ע"ע), הוקם בשנת 1935 בקיבוץ דגניה א, כמוזיאון לטבע ולחקלאות של ארץ ישראל – ברוח הגותו ופועלו של א.ד. גורדון. הוגה המיזם, האיש שדחף ופעל להקמתו ומי שניהלו אותו עד סוף ימיו היה חבר הקיבוץ, יעקב פלמוני, שהיה חוקר טבע, אנטומולוג (חוקר חרקים – "חֲרוּקים" בפיו של פלמוני) ובלשן. פלמוני היה גם זה שייסד את הספריה של בית גורדון שאצרה לתוכה ספרים, כתבי עת ופרסומים שענינם חקלאות, טבע וארץ ישראל.
ברבות השנים נאסף אל הספריה מספר גדול ורב של פריטים – חלקם עתיקים ונדירים ביותר – ולבד מנושאי הטבע והארץ נוספו עליהם גם ספרים ופרסומים שעניינם בהתיישבות החקלאית בארץ, בתולדות התנועה הקיבוצית וכן פרטי יודאיקה רבים ויקרי ערך. מנהלו הבא של בית גורדון, שמואל לולב מאפיקים, הרחיב את האוסף לנושאי זואולוגיה רבים ובהם ספרי אורניתולוגיה (צַפָּרוּת) רבים. זלמן וינוגרדוב מבית-זרע, אשר ניהל את האגף לידיעת הארץ במוזיאון, תרם את תרומתו בנושאי ארכיאולוגיה ותולדות הישוב בבקעת כנרות – למן האדם הקדמון ועד ראשית ההתיישבות הקיבוצית בעמק.
עם חילופי הזמנים ומיעוט התקציבים התעמעם אורו של בית גורדון. אוסף הספרים הגדול והנדיר – מאובק, סְפוּג-רטיבות ונִנְגַּס בשיני הָעָשׁ – הלך והתפורר. בראשית שנת 2015 הבינו אנשי דגניה המקורבים אל בית גורדון – ובהם שלמה מנוח, עמליה אילן (מנהלת בית גורדון), בעלה חגי, יוסי ורדי (ראש המועצה האזורית דאז) ואחרים – שיש לעשות מעשה! ולאחר שנועצו, שָׁקְלוּ וְתָרוּ בדבר, החליטו להענות להצעתם של מנכ"ל המכללה דאז, פרופסור זאב דרורי ומנהלת הספריה סמדי מלמד, להעביר את כל ספריית בית גורדון אל הספריה החדשה והמרווחת של המכללה האקדמית כנרת, שבנייתה הסתיימה כארבע שנים לפני-כן. וכך היה: בחודש יולי אותה שנה, במבצע מאומץ שנמשך כשבוע ימים, נארזו כל 70 אלף (!) ספרֵיהַּ של ספריית בית-גורדון, הועמסו על משאית ונפרקו במחסניה של ספריית המכללה.
עתה החלה עבודת הספרנות – מלאכת מיון, ניקוי, תיקון וקיטלוג של האוסף העצום הזה. מלאכה זו תסתיים, עפ"י הצפוי, לא לפני שנת 2025 (עד סוף שנת 2017 קוטלגו מעט יותר מ-2000 ספרים וכתבי עת) ועוד חזון למועד… בד בבד עם קליטת הספרים, ועפ"י המוסכם בין המכללה לקיבוץ דגניה, נקבעה מדבקה מיוחדת עם סמלו של בית גורדון, המודבקת על כל אחד מספרי בית גורדון המצורפים אל אוסף הספרייה. כן עוצב סרטון תדמית על בית גורדון ומייסדו יעקב פלמוני, המוקרן דרך קבע בספרייה.
בשנים הבאות מתעתדת מכללת כנרת לקבל הסמכה להענקת תואר שני. אנו סמוכים ובטוחים כי אוצר הידיעות והמקורות הראשוניים שנתרם לנו מבית גורדון, ישמש רבים מן החוקרים והסטודנטים במקצועות ארץ ישראל, הטבע והחקלאות לעתיד לבוא.